Welzijn Kampen
Wat wil je weten van

Wegwijs met de tablet

Ruim 40 jaar werken in de fotodetailhandel heeft Wout de Lange veel ervaring met werken met computers opgeleverd. TOen hij op zoek was naar een leuke en nuttige invulling van zijn tijd, stuitte Wout toevallig op een advertentie van ‘Tablet aan huis’ van Stichting Welzijn in Kampen. Wout heeft het altijd al leuk gevonden om andere digitaal redzaam te maken. En dus besloot Wout zich aan te melden als vrijwilliger. Wout bezoekt ouderen aan huis om hen wegwijs te maken in het gebruik van een tablet welke men in bruikleen krijgt van de stichting. ”Het is maatwerk”, geeft Wout aan. ”De één leert het sneller dan de ander.” Wout is positief over het gebruik van een tablet door ouderen: ”Het is licht, overzichtelijk, veiliger omdat een tablet persoonlijk is en het kan eenzaamheid verminderen doordat contacten kunnen worden onderhouden, in het bijzonder voor mensen die minder mobiel zijn.”

De grootse motievatiebron voor het starten met een tablet is vaak de kinderen en kleinkinderen. ”Maar met uitleggen is dat een ander verhaal”, vertelt Wout. De (klein)kinderen leggen het veel te _MG_4549snel uit. ”Oma, het moet gewoon even zo en zo.” Maar weer is hierbij maatwerk nodig: je moet je aanpassen aan het kennisniveau. En dat is juist wat Wout voldoening geeft: ”het zo uitleggen dat iemand het uiteindelijk toch begrijpt. En laten zien wat je er allemaal mee kunt. Zo heeft de een geleerd hoe internetbankieren werkt, is een ander druk met Skypen en kan een derde die heel slecht ter been is alvast kleding op internet uitzoeken en dan doelgericht naar de winkel gaan om de uitgezoeken keding te gaan passen.”

Naast uitleg geven over een tablet heeft Wout ook een signalerende functie in technische zin. Kleine, behapbare klusjes waar geen monteur voor nodig is, zoals een stekker die er niet goed in zit of tv-kanalen die opnieuw ingesteld moeten worden, worden door Wout gedaan. En elke week is hij, samen met collega’s, aanwezig in het internetcafé van de bibliotheek van Kampen en in de Maarlenhof in IJsselmuiden. Tijdens een ‘spreekuur’ kunnen allerlei vragen rondom computer- en tabletgebruik worden gesteld.

Stichting Welzijn is aangesloten als leercentrum bij Seniorweb. Een organisatie die ervoor zorgt dat senioren digitaal fit zijn. Hier zijn voor enthousiaste vrijwilligers zoals Wout, vrijblijvend trainingen en cursussen te volgen. Want ja, je moet zelf ook up-to-date blijven!