Welzijn Kampen
Wat wil je weten van

Moeilijk… maar niet onmogelijk!

In april 2014 sloeg de 29 jarige Osama Sandeed op de vlucht vanuit Syrië. Hij liet huis, haard en familie achter op zoek naar een veilig bestaan. De reis was zwaar, de boot kapseisde, maar gelukkig werd hij gered. Na vier maanden onderweg te zijn geweest kwam Osama in augustus aan in Nederland.

In januari 2015 krijgt hij goed nieuws: er is een woning voor hem gevonden in de gemeente Kampen. Osama is blij en zoekt op Google meteen naar informatie over Kampen. Goed voorbereid komt _MG_4646ahij op zijn eerste gesprek bij Stichting Welzijn in Kampen: hij weet hoeveel inwoners Kampen heeft en wat er in de stad te vinden is. Samen met een medewerker van Welzijn Kampen gaat hij op de fiets naar zijn nieuwe huis. Zo leert hij gelijk de weg te vinden. Vervolgens wordt hij geholpen met de aanvraag van een uitkering, de aanmelding voor school en allerlei andere regelzaken. Blij was en is hij met de hulp die hij kreeg: ”Je weet niet veel van het land, want niet alles staat op Google”, zegt Osama lachend. ”Je spreekt de taal nog niet dus je kunt niets zelf doen, maar ik kreeg hulp, je kunt het wel samen doen.” Hoewel Osama in eerste instantie liever in een grote stad wilde wonen, voelde hij zich snel thuis in Kampen. ”Het is een mooie stad, de mensen zijn behulpzaam en het is hier lekker rustig.” Naar een grote stad verlangt hij niet meer.

Ondanks de gastvrijheid in Kampen was Osama niet gelukkig. Hij miste zijn vrouw en zoontje ontzettend. Zijn zoontje was zes maanden oud toen Osama het land ontvluchtte. In maart 2015 komt zijn familie dan eindelijk aan. ”Geweldig om mijn familie weer te zien, maar ook heel gek want mijn zoontje was ineens zo groot!” Na de gezinshereniging besluit Osama zelfstandig op zoek te gaan naar een grotere woning zodat hun zoontje Yaman een eigen kamer zou hebben.

Onlangs zijn ze verhuisd. Het bevalt ontzettend goed, maar het blijft ook wennen: in Syrië had Osama een eigen huisje en een eigen tandartspraktijk. Zowel Osama als zijn vrouw Lina zijn nog aan het studeren. De droom van Osama is om in Nederland tandarts te worden. ”Het is moeilijk”, geeft hij aan, ”maar niet onmogelijk.” De focus ligt nu nog op het leren van de Nederlandse taal want dat lijkt hem ook belangrijk voor zijn beroep: ”patiënten gerust kunnen stellen.” Osama is druk op zoek naar een stageplek… ”want het leren van de taal en bezig zijn met je eigen vakgebied, dat is toch mooi? ”