Welzijn Kampen
Wat wil je weten van

Bartiméus ervaringslunch

De wereld eens door een andere bril bekeken tijdens de Bartiméus ervaringslunch.

Zelf ervaren zegt vaak veel meer dan duizend woorden. Daar kunnen een aantal vrijwilligers van o.a. Bibliotheek aan huis, Tablet aan huis en Seniorenweb nu zelf ook over meepraten.

Op dinsdag 25 oktober jl. werden deze vrijwilligers namelijk door stichting Welzijn in Kampen getrakteerd op een zogenaamde ‘Ervaringslunch’ in het MFC aan de Korteweg te Kampen. Deze lunch werd georganiseerd in samenwerking met Bartiméus Zwolle.

Tegen tien uur hadden alle deelnemers zich verzameld in de grote zaal voor ontvangst met een kopje thee of koffie. Na de koffie verzorgen de medewerksters en ervarings-deskundigen van Bartiméus een interessant en informatief programma.

Er werd gestart met een PowerPoint presentatie waarin uitleg gegeven werd over de meest voorkomende oogaandoeningen en het tijdig herkennen van de eerste signalen hiervan.

Vervolgens was er een praktische uitleg over het gebruik van allerlei ondersteunende (lees)hulpmiddelen en het bedienen van tablet en IPhone m.b.v. de ‘voiceover’ functionaliteit. Tussendoor was er ruimschoots de mogelijkheid om vragen te stellen.

Daarna werd het de hoogste tijd voor wat meer actie. De ervaringsbrillen werden uitgedeeld en men ging de uitdaging aan om met deze bril op zelfstandig de route naar het café te lopen, vervolgens langs het uitgestalde buffet een eigen lunch en drankje op te halen en een plekje aan één van de tafels te zoeken.

De medewerksters van Bartiméus hielden natuurlijk alles goed in de gaten en een oogje in het zeil om daar waar nodig de helpende hand te kunnen bieden. Na verloop van tijd zat iedereen weer aan tafel en kon men genieten van de prima verzorgde lunch.

De sfeer was ontspannen en gezellig, al ging er wel een zucht van verlichting door de zaal toen na het eten de brillen weer konden worden afgezet. Er werd nog even rustig nagepraat om alle indrukken met elkaar te delen en ondertussen nog allerlei praktijkvragen te stellen.

Men was het er gezamenlijk over eens dat de lunch een eye-opener was en men door deze ervaring meer inzicht heeft gekregen hoe het is om te moeten leven met een visuele beperking.

Afsluitend kunnen we dus met een positief gevoel terugkijken op deze geslaagde dag.

Verslag: Clary Fidder, vrijwilliger Bartiméus

voiceover-funcionaliteit